Integrale gezondheidszorg

~Een kleine verandering, kan een groot verschil maken voor uw gezondheid~

Charlotte Leefstijlarts

Wat is integrale gezondheidszorg?

In de integrale gezondheidszorg komen de zelfzorg, reguliere, alternatieve en complementaire geneeskunde samen.
Integrale gezondheidszorg is een brede visie op zorg, waarbij de focus meer op gezondheid, welbevinden en mogelijkheden ligt in plaats van ziekte, klachten en beperkingen. Leefstijlgeneeskunde is een van de behandelmogelijkheden binnen deze zorg. 

integrale gezondheidszorg

Leefstijlgeneeskunde

Leefstijlfactoren hebben een significante invloed op onze genexpressie, cellen en fysiologie en liggen daarmee aan de basis van 70-90 % van de klachten die worden gepresenteerd in de huisartsenpraktijk.

Ondanks deze cijfers is er vaak onvoldoende focus op gezonde leefstijl. Door de medisch-technische mogelijkheden kunnen we de gevolgen van een ongezonde leefstijl wel beperken, maar leven daardoor wel langer met deze beperkingen; we worden ouder, maar op een steeds jongere leeftijd chronisch ziek. Door gebrek aan kennis, beperkte tijd in de spreekkamer, de verleidingen in de huidige maatschappij, voorkeur voor de makkelijkste oplossing en /of gebrek aan motivatie, wordt er vaak gekozen voor medicatie en blijft de aandacht voor leefstijlfactoren achterwege. Bent u benieuwd hoe u leefstijl kan inzetten als medicijn, dan bent u bij mij aan het juiste adres.

Belangrijke pijlers binnen de leefstijlgeneeskunde zijn voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale verbinding en zingeving. Deze 6 pijlers zijn allemaal even belangrijk. Een mens die perfect eet, maar niet slaapt, wordt binnen de kortste keren ziek; een mens die regelmatig beweegt, maar niet eet, wordt ook ziek. Het is de kunst om alle 6 de pijlers voldoende aandacht te schenken. Want u kunt nog zo goed letten op de voeding en supplementen slikken, maar wanneer u geen ontspanningsmomenten heeft gedurende de dag, poept u al die goede bouwstoffen weer uit, doordat de darmen niet de rust krijgen die nodig is om de goede bouwstoffen op te nemen. Zo kan een kleine verandering, een hele cascade ingang zetten en een groot verschil voor uw gezondheid betekenen.   

Spinnenweb

Gezondheid bestaat uit veel meer dan enkel lichamelijk functioneren. Meedoen, zingeving, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren en mentaal welbevinden bepalen naast uw lichaamsfuncties hoe gezond u zich voelt.
Hoe staat u ervoor? Wat zou u willen, waar hoopt u op? En welk verschil zal dat maken? Samen kijken we naar uw spinnenweb om te kijken wat voor u belangrijk is. 

U staat aan het roer van uw eigen gezondheid. En wanneer u besluit om iets aan uw leefstijl te veranderen, welke pijler heeft er dan voor u als eerste aandacht nodig? Want voeding, beweging, slaap, ontspanning, sociale contacten en zingeving zijn allen even belangrijk.  

Leefstijlroer

Lees meer over integrale gezondheidszorg: